SEO Certificering: uw copywriter helpt u uw vindbaarheid te vergroten

Hoera! Vanaf vandaag is De Woordenwaag ook officieel erkend als schrijver voor zoekmachinevriendelijke teksten! Tijdens mijn opleiding Engelse Taal en Cultuur heb ik alle kneepjes van het schrijven geleerd. Nu zijn deze vaardigheden aangevuld met de SEO Copywriting tools van de Yoast Academy. Leuke term, SEO, maar waar staat deze nu eigenlijk voor?

SEO: Search Engine Optimization

Bedrijven die zichzelf op de kaart willen zetten zijn tegenwoordig sowieso te vinden op het internet. Dit feit zorgt echter direct voor een nieuwe uitdaging: hoe zorg je ervoor dat juist jouw bedrijf tussen al die concurrenten het snelst gevonden wordt? Juist, door ervoor te zorgen dat Google je site zodanig waardeert dat je bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De techniek die hiervoor wordt gebruikt heet Search Engine Optimization: zoekmachineoptimalisatie of SEO.

Factoren die de vindbaarheid beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de vindbaarheid van een website vergroten. Deze factoren zijn niet optioneel, maar versterken elkaar. Ten eerste is het belangrijk dat Google op de hoogte is van het bestaan van de website. Het is dus zaak deze aan te melden. Vervolgens zal Google de website gaan verkennen. Op dat moment is het belangrijk dat de structuur van de website op orde is. Ook de laadsnelheid moet voldoen aan de eisen van de hedendaagse zoeker: een ‘slome’ website geeft een lage waardering en dus een lagere plaats in de zoekresultaten. Links naar andere websites en social media zijn juist weer positief voor deze ranking. Een andere cruciale factor is de content, of inhoud, van de website.

SEO Copywriting: het is de inhoud die telt

Wanneer een website er prachtig uitziet en een goede structuur heeft, kan dat nog steeds onvoldoende zijn voor een goede plaats in de zoekmachineresultaten. Mensen die een zoekmachine gebruiken zijn gericht op zoek naar informatie. Ze willen dan ook direct de meest relevante websites te zien krijgen. Daarom is de inhoud van een website minstens zo belangrijk als de vormgeving. Tegelijkertijd heb je pas iets aan bezoekers op je website als zij op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt.

Doelgroep en zoekwoorden

Daarom is het goed vooraf na te denken over welk publiek je wilt trekken. De inhoud van de tekst kan hier dan op worden afgestemd. Ook moet je erachter zien te komen welke zoekwoorden je potentiële bezoekers gebruiken om bij jou terecht te komen. Deze zoekwoorden moeten dan sowieso voorkomen in de tekst op je site.

Leesbaarheid

Internetgebruikers die een tekst voor hun neus krijgen die slecht geschreven is, klikken als snel door naar de volgende website. En dat is natuurlijk wel het laatste dat je wilt. Na het vaststellen van de doelgroep en de zoekwoorden steken we veel tijd in het daadwerkelijk schrijven van de tekst. De opbouw van paragrafen, het gebruik van koppen en de lengte van zinnen: alles heeft invloed op de leesbaarheid van de tekst en daarmee ook op de vindbaarheid van je website. Met een tekst zonder taalfouten maakt je bedrijf bovendien een betrouwbare indruk.

Publicatie met SEO

Voor publicatie van de tekst zijn er nog wat technische stapjes te nemen. Zo moet er een meta-description worden gemaakt. Dit is de korte de tekst die je in Google vindt bij de zoekresultaten. Ook stel je een focus keyword vast: het belangrijkste zoekwoord, dat een aantal keer in de tekst zelf voor moet komen. Plaatjes en links worden toegevoegd en de nieuwe webcontent wordt gepromoot via sociale media.

SEO Copywriting: De Woordenwaag helpt u graag!

Wil je ook een website waarvan de tekst geoptimaliseerd is voor de zoekmachines van nu? De Woordenwaag is helemaal klaar voor deze uitdaging! We horen graag van je via het contactformulier.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × vier =