De Dikke

De Dikke Van Dale 2015Vandaag werd ik zomaar opeens een beetje hebberig. Ik ben niet langer tevreden met de nieuwe mogelijkheden. Ik wil terug naar de degelijkheid.

Google oppervlakkige held

Als tekstschrijver is het erg belangrijk dat je een woord op de juiste manier gebruikt. En soms heb je woorden waarvan je de betekenis denkt te weten, maar als je ze opschrijft rijst er toch een zekere twijfel over het gebruik van dat woord op die plek. In een situatie als deze was Google altijd mijn beste vriend. Tot vandaag. Vandaag heb ik besloten Google niet langer trouw te zijn. Google is namelijk een held, maar slechts als het om de oppervlakte gaat. Voor als je even snel de betekenis van een woord wilt weten. Of als het allemaal niet zo nauw komt met een vertaling. Je komt wel ver, dat moet ik bekennen. Als ik op zoek ben naar een bepaald woord, vind ik het belangrijk dat er meer informatie bij staat dan alleen een definitie. Ik zie het woord bijvoorbeeld graag geïllustreerd met een aantal voorbeeldzinnen en er zijn websites die dit heel netjes doen. Idealiter staat er ook nog een volledige beschrijving van de geschiedenis van het woord bij: etymologie vind ik reuze interessant. Aan die wens voldoet Wikipedia dan weer regelmatig. En toch, is het het allemaal nét niet. Vaak is het een verzameling van informatie vanuit verschillende, vaak onbekende bronnen, onder elkaar gepropt om zo een ‘volledige beschrijving’ van het woord en het gebruik ervan weer te geven. Het voldoet. Tot op zekere hoogte.

De Dikke Van Dale

Maar vandaag ben ik daar niet langer tevreden mee. Ik heb mijn zinnen gezet op de Dikke Van Dale. In de recensies op Bol.com vind ik mijn zielenroerselen prachtig weergegeven. Zo zegt een recensent over deze ‘wijze vriend voor de taalliefhebber’ dat eenieder die ‘beroeps- of amateurhalve met de Nederlandse taal bezig is dit monument van taalwijsheid niet kan negeren’. Dus. Het moet fantastisch zijn om alle beschikbare Nederlandse woorden kant en klaar op je boekenplank te hebben staan. Om deze bouwstenen van de literatuur door je vingers te kunnen laten glippen en dan zomaar at random woorden tegen te komen waarvan je het bestaan niet kende. Of, zoals de eerdergenoemde recensent het uitdrukt: ‘Wie alle dagen met een metaaldetector in de weer is, stoot ook weleens op een onverwachte parel.’

Bye Google!

Google, bedankt. Je hebt me zeer vaak goede diensten bewezen. En ik zeg niet dat dat nooit meer zal gebeuren. Maar vanaf vandaag sta je op nummer 2. Voor mij geen vluchtige onlinedefinities meer.

Doe mij maar de Dikke.